Opis produktu
Niedawno usłyszeliśmy takie zabawne określenie, że kombucha (kombucza), to trenerka fitness w płynie. Coś jest na rzeczy. Najpierw trzeba wykazać się cierpliwością (w procesie fermentacji), potem przyzwyczaić się (do jej smaku) i stosować cierpliwie i regularnie. Dokładnie tak samo, jak treningi. Co to takiego kombucha? To napój, który powstaje w procesie fermentacji herbaty z cukrem przy udziale tzw. grzybka herbacianego, zwanego też grzybkiem japońskim. Działanie tego orzeźwiającego napoju jest nieprawdopodobne! Działa pozytywnie na przemianę materii, namnaża dobre bakterie w jelitach, ułatwia zasypianie, działa anty nowotworowo, wzmacnia odporność, jest bogatym źródłem wegetariańskiej witaminy B12, itd. Oczywiście, można do jego produkcji użyć dużego słoja ale… znacznie łatwiej (i bardziej estetycznie) cały proces fermentacji będzie zachodził w tym specjalnym naczyniu do Kombuchy. 5L napoju, zmieści się w tym naczyniu idealnym. Do tego zawiera wszelkie niezbędne elementy do produkcji kombuczy: filtr z tkaniny, kranik do nalewania gotowego napoju i przezroczyste ścianki, by móc obserwować cały zachodzący wewnątrz proces.
Informacje szczegółowe
- Naczynie do Kombuchy: W zestawie jedno naczynie do produkcji kombuczy
- Stabilne i z łatwym dostępem do wnętrza naczynia
- Z filtrem z tkaniny oraz dozownikiem
- Kolor: przezroczysty / biały
- Pojemność: 5 l
- Materiał: tworzywo sztuczne
- UWAGA: w procesie fermentacji herbaty z cukrem, drożdże przekształcają cukier w dwutlenek węgla. W tym procesie wytwarza się także odrobina alkoholu (ok. 0,5 – 1%)